Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων

Αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων
έως τα τέλη του 2013

Σε παράταση για ένα χρόνο, έως τα τέλη του 2013, της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ, καθώς και της πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού οφειλής προχώρησε η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου .
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 η αναστολή των πλειστηριασμών στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Για όλα τα ακίνητα εφόσον πρόκειται για οφειλές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

β) Για την κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από ποσό οφειλής, ιδιότητα οφειλέτη και ιδιότητα δανειστή (ακόμα και ιδιώτης), αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.


Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 52 δισ. ευρώ, στα 22,5% του συνόλου δηλαδή έναντι 15% στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Από αυτά πάνω από 15 δισ. ευρώ πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, 11 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια, ενώ καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρουσιάζουν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 23,2 δισ. ευρώ. (πηγή εφημερίδα "Καθημερινή").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου